تاریخ

حواشی جهان در سالی که گذشت

سال ۲۰۱۸ هم تمام شد، در این سال شاهد اتفاق‌ها، جشن‌ها، بحران‌ها، تظاهرات و درگیری‌هایی بودیم که از طریق اخبار به گوش می‌رسید. سالی سرشار از بحران‌ها، اتفاقات سیاسی و حرکت‌های بشردوستانه و حافظ محیط‌زیست که با بحران در سوریه آغاز شد. اگر بخواهیم در مورد تمام اتفاقات این سال حرف بزنیم باید یک مطلب طولانی در مورد آن بنویسم. اما به بهانه تمام شدن سال ۲۰۱۸ ،تصمیم گرفتیم برخی از رویدادهای مهم این سال را در یک مطلب خلاصه به شما ارائه دهیم، برخی از این رویدادها هنوز هم ادامه دارند و برخی دیگر تنها به خاطره‌ها سپرده شده‌اند.

جنگ و ناآرامی در سوریه و یمن

یکی از مهم‌ترین و دردناک‌ترین خبرهای سال ۲۰۱۸، خبر جنگ و خونریزی است. در این سال کشورهایی مانند سوریه و یمن دچار بحران‌ها و ناآرامی‌هایی شدند. البته این بحران و ناآرامی‌ها از سال‌های پیش شروع شد و تا هم اکنون نیز ادامه یافته و سال ۲۰۱۸ نیز از اخبار دردآور آن بی‌نصیب نمانده است. محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان هم که حامی اصلی دخالت نظامی عربستان در ناآرامی های یمن است، دولت عربستان در طی چند حمله هوایی به یمن بسیاری از انسان‌ها از جمله کودکان را به قتل رسانده است. در جنگ یمن، عربستان سعودی و تعدادی از کشورهای عرب و مسلمان در قالب یک ائتلاف از دولت به رهبری عبدربه منصور هادی، حمایت می‌کنند.

۱۵ ژانویه، عدم تأیید توافق هسته‌ای از سوی امریکا

۱۳ اکتبر دونالد ترامپ پایبندی ایران به توافق هسته‌ای را تأیید نکرد و این موافقت‌نامه را به کنگره ارجاع داد. از آن تاریخ کنگره ۶۰ روز مهلت داشت تا به تصمیم‌گیری علیه ایران و توافق هسته‌ای اقدام کند. اما در این دوره کنگره در برابر عدم تأیید برجام واکنشی نشان نداد. بنابراین ترامپ در ۱۵ ژانویه سال ۲۰۱۸ با قبول پایبندی یا عدم پایبندی ایران به توافق هسته‌ای باید اعلام می‌کرد که امریکا در این برجام می‌ماند یا خیر، و درنهایت دونالد ترامپ، در جریان یک سخنرانی اعلام کرد که کشورش از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ میلادی خارج می‌شود و تحریم‌هایی که در چهارچوب این توافق لغو شده بودند را بار دیگر علیه تهران به اجرا می‌گذارد.

۹ ژانویه، برگزاری المپیک زمستانی در کره جنوبی

بازی‌های المپیک زمستانی ۲۰۱۸، با نام رسمی XXIII Olympic Winter Games  یک رویداد بزرگ چند ورزشی برای ورزش‌های مهیج زمستانی بود که از ۹ فوریه تا ۲۵ فوریه ۲۰۱۸ در شهر پیونگ‌چانگ کره جنوبی برگزار شده‌است. این اولین المپیک زمستانی است در کره جنوبی و سومین دوره‌ای است که در آسیا برگزار می‌شود.

۱۸ مارس، انتخابات روسیه

در این روز رئیس‌جمهور روسیه از طریق یک انتخابات مستقیم مردمی برای یک دورهٔ شش ساله انتخاب می‌شود، در این راستا سال ۲۰۱۸ سال اتمام ریاست جمهوری قبل و انتخاب رئیس جمهور جدید بود. انتخابات ریاست‌جمهوری روسیه در ۱۸ مارس ۲۰۱۸ برگزار شد و درنهایت ولادیمیر پوتین توانست با کسب حدوداً ۷۷٪ از آرای عمومی با فاصلهٔ زیادی از رقبای خود دوباره در انتخابات پیروز شود. نامزدهای دیگر نظیر پاول گرودینین از حزب کمونیست و ولادیمیر ژیرینفسکی از حزب لیبرال دموکراتیک بودند.

۱۰ آوریل، رسوایی فیسبوک

در طی تحقیقاتی مشخص شد که اطلاعات شخصی بیش از ۸۷ میلیون کاربر این شبکۀ اجتماعی در اختیار شرکت مشاورۀ کمبریج آنالیتیکا در راستای رأی‌گیری آمریکا در انتخابات ۲۰۱۶ قرار گرفته است. کمبریج آنالیتیکا که در سال ۲۰۱۶ میلادی با کارزار انتخاباتی دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا همکاری داشت، به کمک یک پرسشنامه به این اطلاعات دسترسی پیدا کرده بود. داده‌هایی که به‌این‌ترتیب جمع‌آوری‌شده بود، به این شرکت مشاوره، امکان داد تا به اطلاعات شهروندان آمریکا دسترسی یابد و هر کاربر را متناسب با ویژگی‌های شخصیتی آن‌ها، با تبلیغات سیاسیِ مناسب هدف قرار دهد.

۳ می، انتخابات محلی بریتانیا

انتخابات محلی بریتانیا در روز پنجشنبه ۳ می ۲۰۱۸ برگزار شد. این انتخابات به صورت محلی در انگلستان برگزار خواهد شد و علاوه بر ۳۲ منطقه شهر لندن، ۳۴ شهرداری کلان‌شهر، ۶۸ شوراهای منطقه‌ای و ۱۷ اداره را در برمی‌گیرد.

۱۴ می، تظاهرات روز سرزمین در فلسطین

تظاهرات روز سرزمین در سال ۲۰۱۸ و در چهل و دومین سالگرد این مناسبت در فلسطین برگزار شد. این تظاهرات، تظاهرات بازگشت نیز نامیده شده‌است و از ۶ هفته قبل جمعی از فلسطینیان در مرز نوار غزه تحصن کردند. ۳۰۰۰۰ نفر در این تظاهرات در مرز اسرائیل با غزه حضور داشتند. در جریان این اعتراضات حداقل ۵۰ تن کشته و حدود ۸۰۰۰ تن به دلیل اصابت گلوله یا گلوله‌های غیرجنگی پلاستیکی یا مسمومیت با گاز اشک‌آور مجروح شدند. در روز ۱۴ می ۲۰۱۸ هم‌زمان با انتقال سفارت ایالات متحده آمریکا به اورشلیم، دست کم ۶۰ فلسطینی معترض در نوار غزه توسط اسرائیل کشته و بیش از ۳۰۰۰ نفر نیز زخمی شدند.

۱۵ می، انتخابات عراق

انتخابات مجلس عراق در ۱۵ می ۲۰۱۸ برگزار شد. این انتخابات برای گزینش ۳۲۹ عضو مجلس عراق برگزار می‌شود که رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر آیندهٔ عراق را تعیین خواهند کرد و درنهایت «ائتلاف اتحاد انقلابیون برای اصلاحات» (سائرون) به رهبری مقتدی صدر بر دیگر ائتلاف‌ها پیشی گرفت و پیروز انتخابات شد.

۱۹ می، ازدواج خانواده سلطنتی

 در ۱۹ می ۲۰۱۸ مگان مارگل هنرپیشه سابق آمریکایی با شاهزاده هری فرزند چارلز و نوه ملکه الیزابت دوم در کلیسای سنت جورج انگلستان در قلعه وینزر واقع در بارکشر ازدواج کردند. این ازدواج یکی از مهم‌ترین خبر  دنیا سلبریتی ها در سال ۲۰۱۸ بود که از سوی رسانه‌های اجتماعی به آن پرداخته شد.

۲۶ می، لغو قانون ممنوعیت سقط جنین در ایرلند

اکثریت شهروندان ایرلندی خواستار تغییر قانون ممنوعیت سقط جنین در این کشور شدند و طی یک رای‌گیری با ۶۶.۴ درصد رأی توانستند این قانون را تصویب کرده و در ۲۶ می در قلعه دوبلین آن را جشن بگیرند. بدین ترتیب و همانطور که دو نظر سنجی اخیر نشان داده بود قانون تازه‌ای در جمهوری ایرلند شکل خواهد گرفت که بر مبنای آن، سقط جنین در دوازده هفته اول بارداری مجاز خواهد بود. بر همین اساس سقط جنین تا هفته بیست و چهارم بارداری هم با تأیید پزشک قانونی می‌شود.

۱۲ ژوئن، ملاقات رئیس‌جمهوری آمریکا و رهبر کره شمالی کیم جونگ در سنگاپور

نشست کره شمالی و ایالات متحده ۲۰۱۸ صبح روز سه‌شنبه ۱۲ ژوئن ۲۰۱۸ با دیدار دو رئیس‌جمهور آمریکا و کره شمالی، دونالد ترامپ و کیم جونگ اون در هتل کپلا واقع در جزیره سنتوزای سنگاپور برگزار شد. ابتدا رهبران دو کشور در مقابل دوربین خبرنگاران با هم دست دادند و سپس دونالد ترامپ و کیم جونگ اون گفتگوهایشان را به‌صورت دو نفره فقط با حضور دو مترجم پشت درهای بسته برگزار کردند.

۱۴ ژوئن تا ۱۵ جولای، جام جهانی روسیه

جام جهانی یک رویداد بزرگ و مهم است، این مسابقات از سال ۱۹۳۰ بطور مرتب و هر ۴ سال یکبار برگزار می‌شود و تنها در سال‌های ۱۹۴۲ و ۱۹۴۶ و به علت جنگ جهانی دوم برگزار نشده‌است. جام جهانی فوتبال ۲۰۱۸ بیست و یکمین دورهٔ جام جهانی فوتبال است که از ۱۴ ژوئن تا ۱۵ در کشور روسیه برگزار شد و سرانجام تیم ملی فوتبال فرانسه با پیروزی ۲-۴ مقابل کرواسی قهرمان جام جهانی روسیه شد. این دومین قهرمانی فرانسه پس از جام جهانی خانگی در سال ۱۹۹۸ بود.

جولای: مذاکرات خروج انگلیس از اتحادیه اروپا

خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا که به‌طور گسترده‌ای با تکواژ مرکب برکسیت Brexit از آن نام برده می‌شود به خروج آتی بریتانیا از اتحادیه اروپا اشاره دارد. این رویداد در سال ۲۰۱۷ آغاز شده و کماکان ادامه دارد.

۱ اوت، تظاهرات  علیه نتایج انتخاباتی زیمبابوه

روز دو‌شنبه (۸ مرداد / ۳۰ ژوئیه) انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری در زیمبابوه انجام شد. نتایج اولیه این انتخابات در روز چهار‌شنبه (۱۰ مرداد / ۱ اوت) اعلام شد که در پی آن با اعتراضات مخالفان روبه‌رو و طبق اخبار شماری کشته و زخمی شدند. بنا بر آمار رسمی دولت،‌ امرسون منانگاگوای ۷۵ ساله با کسب دو میلیون و ۴۶۰ هزار رأی توانسته است رقیب خود را یعنی نلسون چامیزا رهبر ۴۰ ساله حزب جنبش تغییر دموکراتیک، شکست دهد.

۸ سپتامبر، جریمه سرنا ویلیامز ستاره تنیس

در دیدار فینال تنیس زنان که شامگاه شنبه ۸ سپتامبر میان سرنا ویلیامز ۳۷ ساله و نائومی اوزاکای ۲۰ ساله برگزار شد، بانوی اول پیشین تنیس جهان، داور را به دروغ‌گویی، دزدی و سکسیم متهم کرد. درواقع داور به علت اشاراتی که مربی سرنا از میان تماشاگران با او داشته به سرنا یک امتیاز منفی می‌دهد و همین امر باعث خشم او می‌شود. درنهایت سرنا بازی را واگذار می‌کند. نتیجه این درگیری لفظی تاریخی و احتمالاً بی‌سابقه باعث محکومیت وی به پرداخت ۱۷هزار دلار جریمه به دلیل برخورداری از راهنمایی مربی (کوچینگ)، شکستن راکت و توهین به داور می‌شود.

۲۷ سپتامبر، قاضی «برت کاوانا» با رأی سنا عضو دیوان عالی آمریکا شد

سنای آمریکا به قاضی «برت کاوانا» به‌عنوان عضو جدید دیوان عالی آمریکا رأی داد. آقای کاوانا که با چند اتهام آزار جنسی درگذشته مواجه شده بود، در جلسه هفته پیش سنا این اتهامات را رد کرده بود. آقای کاوانا با ۵۰ رأی مثبت در مقابل ۴۸ رأی منفی به‌عنوان نهمین قاضی دیوان عالی آمریکا و عالی‌ترین نهاد قضایی ایالات متحده انتخاب شد.

۱۲ اکتبر، مرگ مشکوک خاشقچی و بی‌اعتباری ولیعهد عربستان

جمال خاشقچی، نویسنده منتقد سعودی ۲ اکتبر(۱۰ مهرماه) به کنسولگری عربستان در استانبول مراجعه کرد و پس‌ از آن ناپدید شد، تبعات پرونده قتل خاشقچی برای پادشاهی سعودی در حال افزایش است. به نوشته روزنامه «دنیای اقتصاد»، ناپدید شدن جمال خاشقجی هم موجب سردرگمی ایالات‌متحده در سیاستش در خاورمیانه‌ شده و هم موجب شده تا چهره‌ای که محمد بن‌سلمان به‌عنوان یک مصلح از خود بر جای گذاشته بود، خدشه‌دار شود.

۲۷ اکتبر، سقوط هواپیما مالک لستر سیتی

ویچای سریاواداناپرابا مالک تایلندی باشگاه لسترسیتی بعد از تماشای مسابق تیمش سوار بر هلی کوپتر شخصی شده و بعد از چند دقیقه سقوط می‌کند. علاوه بر آقای ویچای، دختر وی، دو خلبان و فرد پنجمی که نامش هنوز مشخص نشده است، در این هلی‌کوپتر بودند. این فرد کارآفرین، تاجر، و میلیاردر تایلندی، مالک باشگاه فوتبال لسترسیتی در لیگ برتر انگلستان، مالک باشگاه فوتبال آوت‌هه‌وِرله لوون در لیگ دستهٔ دوم سطح یکم بلژیک، و رئیس و مدیر عامل اجرایی گروه بین‌المللی کینگ‌پاور بود.

۲۸ اکتبر، انتخابات برزیل

انتخابات سرتاسری برزیل ۲۰۱۸ انتخابات عمومی رئیس و معاون رئیس‌جمهوری برزیل به‌طور هم‌زمان با انتخابات کنگره و فرمانداران ایالتی و معاون فرمانداران و همچنین مجمع عمومی مجلس قانون‌گذاری و منطقه قانون‌گذاری فدرال برگزار شد. بر اساس آخرین نظرسنجی در جریان رأی‌گیری روز یکشنبه ۲۸ اکتبر ۲۰۱۸ ژائیر بولسونارو از جناح راست در برابر رقیب چپ‌گرای خود فرناندو حداد، برنده رقابتهای انتخاباتی و رئیس جمهور برزیل شد؛ او وعده داده که امنیت را به برزیل باز می‌گرداند. به گزارش مقامات برگزاری انتخابات در برزیل، او حدود ۵۵ درصد از آرا را به دست آورده است.

۶ نوامبر، انتخابات میان دوره‌ای ایالات متحده

انتخابات ایالات متحده ۲۰۱۸ در روز سه‌شنبه، ۶ نوامبر ۲۰۱۸ برگزار شد. این انتخابات میان دوره‌ای در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ انجام گرفت. در این انتخابات حزب دموکرات موفق شد با کسب اکثریت کرسی‌های مجلس نمایندگان اکثریت را در این نهاد قانون‌گذاری به دست بگیرد و سنا همچنان در دست حزب جمهوری‌خواه باقی ماند. در انتخابات مجلس نمایندگان، دموکرات‌ها حداقل ۴۰ کرسی را به دست آوردند.

۱۱ نوامبر، آتش‌سوزی مرگبار در کالیفرنیا

در پی بروز آتش‌سوزی بزرگ در مناطق جنگلی شمالی کالیفرنیا هزاران نفر از ساکنان این مناطق به دلیل وحشت از گسترش شعله‌های آتش ناگزیر شدند خانه‌های خود را ترک کنند. این آتش‌سوزی تلفات جانی بسیار زیادی داشته و شمار زیادی از خانه‌ها و ماشین‌ها در میان شعله‌های آتش از بین رفته‌اند.

۲۵ نوامبر، برخورد با مهاجران هندوراسی

کاروان ۲۰۰۰ نفری کشور هندوراس باوجود هشدارهای دونالد ترامپ به سمت گواتمالا، مکزیک و درنهایت آمریکا در حال حرکت است . رئیس جمهور آمریکا نیز هشدار داد که اگر این مهاجران به مرزهای آمریکا برسند، کمک‌های مالی خود را به این سرزمین قطع خواهد کرد؛ در مرزهای امریکا با این مهاجران برخوردهای جدی صورت گرفته و با گازهای اشک‌آور سعی در عقب‌نشینی آن‌ها دارند.

دسامبر، تأخیر در انتخابات ونزوئلا در بحران سیاسی و اقتصادی

معمولاً انتخابات ریاست‌جمهوری ونزوئلا در ماه دسامبر برگزار می‌شود ولی پیشتر شورای انتخابات اعلام کرد که این انتخابات جلو افتاده و در ۲۲ آوریل برگزار می‌شود. انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری که قرار بود ۲۲ آوریل برگزار شود، به یک ماه دیرتر در ۲۰ مه افتاده است که به گفته کمیسیون انتخاباتی ونزوئلا، با شمارش بیش از ۹۰ درصد از آرا تاکنون آقای مادورو ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار رأی (۶۷.۷ درصد از آرا) و آقای فالکون یک میلیون و ۸۰۰ هزار رأی (۲۱.۲ درصد از آرا) به دست آورده‌اند و درنهایت نیکلاس مادورو به پیروزی رسید. ونزوئلا هم اکنون با یکی از جدی‌ترین بحران‌های اقتصادی و اجتماعی تاریخ خود روبرو است. میلیون‌ها نفر در این کشور به مواد غذایی و دارو دسترسی ندارند. نرخ تورم در این کشور بسیار بالا است و ناامنی هم از مشکلات جدی کشور محسوب می‌شود.

۲دسامبر ، آغاز نشست زیست‌محیطی COP24 در کاتوویتس در لهستان

بیست‌وچهارمین کنفرانس تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد موسوم به کاپ ۲۴ روز یکشنبه ٢ دسامبر/ ١١ آذرماه در شهر “کاتوویتس” لهستان آغاز به کار کرد که در آن نمایندگان ٢٠٠ کشور جهان حضور یافتند . طبق گزارش سازمان جهانی هواشناسی “OMM” سال ٢٠۱٨ به‌عنوان یکی از گرم‌ترین چهارسالی است که تا کنون در کره زمین به ثبت رسیده است، تراکم گازهای گلخانه‌ای در اتمسفر زمین رکورد زده است و سطح این گازها در حال افزایش است. در این اجلاس رایزنی و اقدام برای اجرایی شدن تعهدات کشورهای امضاکننده توافق پاریس در سال ٢٠١۵، مهم‌ترین هدف “کاپ ٢۴” است.

۲۳دسامبر ، انتخابات ریاست جمهوری در کنگو

انتخابات ریاست جمهوری دموکراتیک کنگو در روز یکشنبه ۲۳ دسامبر ۲۰۱۸ برگزار شد. مبارزات انتخاباتی ۲۱ نوامبر آغاز شده است و تا ۲۱ دسامبر ادامه داشت. چند روز قبل از انتخابات خبر سقوط یک فروند هواپیمای متعلق به کمیسیون انتخاباتی جمهوری دموکراتیک کنگو اعلام شد که شش کشته برجای گذاشت.

منبع: بلاگ بورسیکا

بروزرسانی: دی ۹, ۱۳۹۷ ۶:۲۶ ب٫ظ

Share

Recent Posts

گزارش کمپین “رنگدانه‌های پاییز” بورسیکا

در اواخر مهر ماه سال جاری پس از گذشت حدود یک سال از آغاز به… Read More

آبان ۸, ۱۴۰۱

معرفی برست لایت دستگاه معاینۀ سینه و ماموگرافی خانگی

دستگاه برست لایت یکی از دستگاه‌هایی است که برای خودآزمایی پستان طراحی شده است و… Read More

بهمن ۴, ۱۳۹۹

راهنمای خرید ساعت هوشمند و مچ بند هوشمند

ممکن است به فکر خرید ساعت هوشمند افتاده باشید که به کمک آن نوتیفیکیشن‌ها را… Read More

دی ۲۴, ۱۳۹۹

لیزر الکساندرایت (Alexandrite) چیست و چه عوارضی دارد؟

بدون شک شما تحقیقات خود را در زمینه روش‌های از بین بردن موهای زائد انجام… Read More

دی ۲۳, ۱۳۹۹

کدام لیزر خانگی بهتر است: لیزر سیلک پرو یا تریا؟

لیزر تریا (Tria 4X) و سیلک پرو (SilkPro) دو دستگاه لیزر خانگی  برای حذف موهای… Read More

دی ۲۲, ۱۳۹۹

دستگاه لیزر دایود چیست و انواع لیزر دایود

اصلاح موهای زائد با شیو کردن و یا وکس کردن اندکی سخت و زمان‌بر است… Read More

دی ۲۱, ۱۳۹۹