مراقبت از ناخنها یک کار مهم و ضروری است، شما همانطور که از موها و پوست خود محافظت میکنید باید مراقب ناخنهایتان نیز باشید. از ناخنها بهعنوان یک ابزار همهکاره استفاده نکنید، مثلاً میوه پوست نکنید، قوطی باز نکنید و یا گیره منگنه را جدا نکنید؛ این کارها در طول روز میتواند به ناخنهایتان آسیب وارد کند. امروزه سالنهای زیبایی بسیار زیادی وجود دارند که با ارائه خدماتی به سالمسازی و تقویت ناخنهای دستوپا کمک میکنند، بااینحال اگر بودجه کافی برای مراجعه به این مراکز درمانی و زیبایی را ندارید، با رعایت چند اصل و این راهنما میتوانید ناخنهای سالم و زیبایی داشته باشید.
ناخنهای ما از یک پروتئین به نام کراتین (keratin) ساخته شده است که شفاف است و با توجه به مویرگهای تغذیهای در سطح آن، رنگ ناخن به رنگ صورتی دیده میشود. ناخن دارای قسمتهای مختلفی است که با شناخت هر قسمت آن میتوانید راهکارهایی برای سلامت ناخنهایتان یاد گرفته و انجام دهید.
۱.صفحه ناخن: قسمتی از ناخن که روی انگشت قرار دارد و قسمت اصلی ناخن است.
۲.لبه آزاد ناخن: بخشی از صفحه ناخن که از نوک انگشت به جلو رشد میکند.
۳.بستر ناخن: بافت نرمی که در زیر ناخن قرار دارد.
۴.کوتیکول: پوستی که در اطراف ناخن بوده و کمی از ناخن را میپوشاند.
۵.ماتریکس: بخش مخفی ناخن است که در زیر کوتیکول و در قاعده ناخن قرار دارد که در حقیقت نقش ریشه برای ناخن دارد. تولید و رشد ناخن در اینجا انجام میشود. این ناحیه دارای عصب و خونرسانی برای تغذیه و تولید ناخن جدید میباشد.
۶.بخش هلالی : بخشی از ماتریکس است که به شکل یک نیم هلال سفید در قسمت قاعده ناخن دیده میشود. این بخش در انگشت شصت واضحتر از سایر انگشتان است.
حال که با قسمتهای مختلف ناخن آشنا شدید میتوانید با استفاده از روشهای زیر سلامت آن را ارتقا بخشیده و ناخنهای زیباتری داشته باشید.
بیشتر مشکلات ناخنها از میکروبها و باکتریها آغاز میشود، بنابراین شما باید شرایطی برای جلوگیری از رشد آنها فراهم کنید، ناخنها را بهصورت مرتب تمیز کرده و سپس خشک کنید. این کار باعث میشود خاک و یا باکتری در زیر ناخنها تجمع نکند. علاوه بر این پوست اطراف ناخنتان را نیز تمیز کنید. برای این کار میتوانید از یک مسواک و محلول آب نمک استفاده کنید و کثیفیهای پوست اطراف ناخن را نیز تمیز کنید.
در هنگام کار با شویندههای شیمیایی و مواد پاککننده، حتماً از دستکش استفاده کنید، زیرا این مواد علاوه بر آسیب رساندن به پوست باعث خراب شدن ناخنهایتان نیز میشود. بعد از استفاده دستکشها خود را بشویید و در زیر نور خورشید خشک کنید.
ناخنها را خشک نگه دارید زیرا خیس بودن آنها در طولانی مدت باعث ترکهایی بر روی آن خواهد شد. در هنگام ظرف شستن، دستکش بپوشید، زیرا هم آب و هم شویندههای شیمیایی به ناخن آسیب زده و احتمال شکستگی آن را بیشتر میکنند.
خوردن ناخنها که بهصورت یک عادت بد در برخی افراد رایج است باعث آسیب به ناخن میشود، تماس بزاق با ناخنها آنها را ضعیف و شکننده میکند. علاوه بر این گذاشتن ناخن در دهان باعث میشود که میکروبها به دهان منتقل شوند. برای ترک این کار میتوانید از لاکهای ناخن استفاده کنید این کار باعث میشود دیگر ناخنهایتان را نجویید.
کوتیکول پوست نازکی است که اطراف ناخن را میپوشاند و باید به خوبی تمیز شود. مراقبت از کوتیکولها در واقع مراقبت از ناخن است، اگر پوست اطراف ناخنتان پاره شده بهتر است با ناخنگیر آن را اصلاح کنید، البته این کار را به آرامی انجام دهید تا دچار درد نشوید. امروزه ابزارهایی برای اصلاح و تمیزی این قسمت از ناخن در بازار است که در ادامه به آن میپردازیم. در نهایت با روغنهایی مانند روغن نارگیل و یا بادام کوتیکولهای اطراف ناخنهایتان را چرب کنید.
همانطور که موهایتان را مرتب میکنید و این کار را برای سلامتی موهایتان ضروری میدانید، مرتب کردن ناخنها نیز اهمیت دارد. شما میتوانید یک روز در هفته و در چند دقیقه ناخنهایتان را مرتب کنید. در این صورت اگر لبههای ناخنتان خراش دارد صاف شده و مانع از شکستن ناخنهایتان خواهد شد.
در این راستا میتوانید از انواع ناخنگیرها و گوشت گیرها استفاده کنید. ناخنگیر رایجترین ابزار رسیدگی به ناخنها است، شما میتوانید بهوسیله آن ناخنها را کوتاه کرده و به آن شکل دهید. بهتر است گوشه ناخنها را به سمت پایین کوتاه نکنید، تا براثر رشد به داخل گوشت ناخن، نفوذ نکند. گوشت گیر نیز برای کندن گوشتهای اضافه کنار ناخنها بهکاربرده میشود.
با استفاده از پوشر (عقب ران کوتیکول) به راحتی میتوانید این پوسته را با احتیاط به عقب رانده و کثیفیهای زیر آن را تمیز کنید.
در نهایت میتوانید از سوهان ناخن، برای شکل دادن به اطراف و لبههای ناخن استفاده کنید که بر اساس زبری و نرمی انواع مختلفی دارد. بهتر است از سوهانهای شیشهای استفاده کنید. این نوع سوهانها از ترک خوردن ناخن در حین سوهان کشیدن جلوگیری کرده و ناخن را پوستهپوسته نمیکنند. علت این موضوع همسطح نرمتر آنها در مقایسه با سوهان ناخنهای فلزی و مقوایی است. ناخنها را در دو جهت سوهان نکشید. ناخنها را تنها از سـمـت گوشـه به سمت مرکز ناخن در یکجهت سوهان بکشید.
تمیز کردن ناخنها بهصورت مرتب اهمیت دارد، اما شما باید به ابزارهایی که با آن ناخنتان را تمیز میکنید نیز دقت کنید و آنها را بهصورت دورهای شستوشو دهید.
خشکی و پوستهپوسته شدن همانقدر که برای پوست شما بد است، برای ناخنهایتان نیز زیان دارد. ناخنها بسیار ظریف هستند و بهآسانی شکسته میشوند، بهتر است آنها را با روغنهای طبیعی آبرسانی کنید. در این راستا میتوانید از انواع روغنها و کرمهای دست استفاده کنید تا ناخنهایتان سالم و برقتر شوند. برخی از دستکشهای آبرسان نیز وجود دارد که میتوانید دستها را مرطوب کرده و دستکشها را بپوشید و تا صبح استراحت کنید تا ناخنهایتان ترمیم شوند.
بیس کت (Base coat) پوششی است که بر روی ناخن استفاده میشود. در این صورتی وقتی از لاک استفاده میکنید در هنگامی که میخواهید لاکتان را پاک کنید به ناخن آسیب وارد نمیشود. این کار از زرد شدن ناخنها و تغییر رنگ آن نیز جلوگیری میکند. این لایه محافظ باعث میشود ضخامت ناخنهایتان بیشتر شده و دیرتر بشکند. تاپ کت (Top coat) نیز لایه محافظهای بر روی لاک ناخن است که باعث مهر و موم کردن لاک و دادن درخشندگی بیشتر آن خواهد شد.
در مراحلی مانند کاشت ناخن، ناخن سوهانکشی میشود و این عمل میتواند به ساختار آن آسیب وارد کند، بنابراین درصورتیکه به این نوع فعالیتها علاقه دارید هر چند مدت یکبار، به ناخنهایتان استراحت داده و از هیچ لاک یا ماده شیمیایی بر روی آن استفاده نکنید.
ما اغلب این نکته را فراموش میکنیم که کرم ضد آفتاب برای دستهایمان نیز اهمیت دارد، دستهای ما نیز مانند صورتمان در طول روز در معرض اشعه خورشید قرار میگیرد، اشعه UV برای دستان و ناخنهای ما نیز مضر است، پس بهتر است از یک کرم ضد آفتاب SPF30 +بر روی دست و ناخنهایتان استفاده کنید تا ناخنهای سالم داشته باشید.
برخی از این محصولات، حاوی موادی هستند که به ناخنهای شما آسیب میزند، بنابراین بهتر است در انتخاب این محصولات دقت کنید. لاکهایی که حاوی فرمالدئید، تولوئن و دیواتیل فتالات بوده، مضر است. این مواد بهمرور بر روی ناخن، شکستگی ایجاد میکند، بنابراین بهتر است از این محصولات استفاده نکنید.
مواد غذایی بسیار زیادی وجود دارد که به تقویت ناخنها کمک میکند، در صورت مصرف یک رژیم غذایی خوب میتوانید ناخنهای سالم و مقاومتری داشته باشید. سعی کنید مواد غذایی مانند روغن ماهی که حاوی ویتامین E است مصرف کنید و یا از این مکملها در کنار مواد غذاییتان بهره ببرید. خوردن غذاهایی مثل آجیل، لوبیا و سبزیها نیز توصیه میشود.
بهتر است از غذاها طبیعی حاوی این ویتامینها استفاده کنید، زیرا تأثیر آنها بیشتر از مکملها و ویتامینهای کمکی است. البته بیوتین استثنا است و مکملهای این ویتامین ممکن است به بهبود ناخنهای شکننده کمک کنند.
عفونتهای قارچی یکی از مشکلات رایج ناخنها است. ناخنها مستعد بیماریهایی مانند عفونتهای قارچی هستند و این امر ممکن است به دلیل ورود باکتریها و قارچها به درون آن رخ دهد. این عفونت قارچی ممکن است به ناخن شما آسیب زده و آن را ضعیف و شکننده کند و دچار تغییر رنگ شوند. این اتفاق در سالنهای زیبایی به علت عدم رعایت مسائل بهداشتی به وفور مشاهده میشود. بنابراین بهتر است از سالنهایی استاندارد استفاده کرده و یا این کارها را در منزل و با وسایل شخصیتان انجام دهید.
رشد ناخن در جهت اشتباه، یک مشکل بسیار دردناک است و ممکن است ناخن شما به درون گوشت اطراف آن نفوذ کرده و باعث عفونت و درد شود. بنابراین بهتر است در هنگام کوتاه کردن ناخنها یک زاویه درست برای آن در نظر بگیرید.
ناخنها بخش کوچکی از بدن ما را تشکیل میدهند اما سلامتی آنها بهاندازه بقیه قسمتهای بدن مهم است. ناخنهای شما همیشه در معرض دید هستند؛ بنابراین هرچقدر به تمیزی و زیبایی آنها اهمیت دهید درنتیجه زیبایی ظاهری شما بیشتر شده و به بیماریهای پوستی و ناخنی دچار نمیشوید.
بروزرسانی: دی ۲۰, ۱۳۹۷ ۶:۴۸ ق٫ظ
در اواخر مهر ماه سال جاری پس از گذشت حدود یک سال از آغاز به… Read More
دستگاه برست لایت یکی از دستگاههایی است که برای خودآزمایی پستان طراحی شده است و… Read More
ممکن است به فکر خرید ساعت هوشمند افتاده باشید که به کمک آن نوتیفیکیشنها را… Read More
بدون شک شما تحقیقات خود را در زمینه روشهای از بین بردن موهای زائد انجام… Read More
لیزر تریا (Tria 4X) و سیلک پرو (SilkPro) دو دستگاه لیزر خانگی برای حذف موهای… Read More
اصلاح موهای زائد با شیو کردن و یا وکس کردن اندکی سخت و زمانبر است… Read More