آیا شما نیز نگران این موضوع هستید که فرزندتان به گوشی موبایل و یا تبلت خود معتاد شده است؟ اگر چنین حسی دارید پس تنها نیستید. در یک بررسی آماری در ژانویه ۲۰۱۸ از ۱۰۲۴ والدین که فرزندان زیر ۱۸ سال داشتند، این سوال پرسیده شد و ۴۷ درصد از آنها معتقد بودند که فرزندشان به دستگاه تلفن همراه وابسته شده است، نکته جالب توجه این جاست که تنها ۳۲ درصد از این والدین فکر می کنند که خودشان نیز به گوشی همرهشان وابسته و معتاد هستند.
والدین مسئولیت مهمی در تربیت و هدایت فرزندانشان به عهده دارند، آنها باید به فرزندانشان یاد دهند که چگونه با چالش های زندگی خود مواجه شوند و از خطرات در کمین خود را حفظ کنند. دسترسی به اینترنت یک امر عادی و روتین محسوب می شود. بسیاری از کودکان برای انجام امور درسی خود به اینترنت متصل شده و از سایت های آن استفاده می کنند. اکثر مدارس به اینترنت مجهز هستند، اما قبل از اینکه فرزندانمان وارد محیط های مجازی و اینترنت شوند، باید روش های استفاده و نوع آن را بیاموزند.
اعتیاد و وابستگی به دستگاه های الکترونیکی امروزی بسیار جدی و خطرناک است. صفحات لمسی بسیار جذاب به نظر می رسند و کودک را به سرعت به سمت خود جذب می کند. شبکه های اجتماعی بسیاری زیادی در حال فعالیت هستند که هر کدام به نوبه خود تاثیر بسیار زیادی بر کودکان دارند و کودکان در روز ساعات بسیار زیادی را به آنها اختصاص می دهند.
بر اساس قانون فدرال کودکان زیر ۱۳ سال حق عضویت در شبکه فیس بوک را ندارند، به تازگی فیسبوک باارائه قابلیتی به نام «Messenger Kids» این امکان را برای کودکان فراهم کرده تا آنها بدون ثبت نام در فیس بوک با دوستان خود در ارتباط باشند البته این ارتباط زیر نظر والدین است و آنها بر مکالمات فرزندان خود نظارت دارند. برنامه مسنجر کیدز «Messenger Kids» به گونه ای طراحی شده که ویدئو و چت پیام آن همراه با انواع ماسک ها، فیلترها، استیکر و گیف های فان و جذاب و مناسب کودکان است.
اما بسیاری از کارشناسان متعقدند که این برنامه می تواند تاثیر مخربی بر فرزندان داشته باشد و وابستگی آنها را به شبکه های مجازی بیشتر کند. از نظر آنها، کودکان قادر به درک پیچیدگی های روابط آنلاین نیستند، اغلب دچار سوءتفاهم و یا درگیری و مشکلات بسیار زیادی خواهند شد. آنها حریم خصوصی را درک نمی کنند و نمی توانند از ابزارهای اشتراک گذاری و مکالمات تصویری به درستی استفاده کنند.
اما فیس بوک معتقد است که کودکان در حال حاضر به گوشی، برنامه های مختلف و رسانه های اجتماعی دیگر دسترسی دارند، پس چرا فیسبوک برنامه خود را به آنها عرضه نکند. در حال حاضر ۹۳ درصد از کودکان ۶ تا ۱۲ سال به گوشی های هوشمند و یا تبلت ها دسترسی داشته و ۶۶ درصد آنها دستگاه مخصوص به خود را دارند.
اگرچه شبکه های اجتماعی می توانند کودکان و نوجوانان را به دوستان و خانواده متصل کنند، اما در ارسال متن ها هیچ گونه تماس چشمی برقرار نمی شود و احساسات پنهان شده در آنها آشکار نخواهد شد. در واقع رسانه های اجتماعی ممکن است به صورت منفی بر کودکان تاثیر گذاشته و تعاملات اجتماعی آنها را کاهش دهند و آنها در سنین بالاتر نتواند به خوبی در اجتماع حضور پیدا کرده و با دیگران ارتباط برقرار کنند.
از جمله راهکارهایی که به والدین پیشنهاد می شود این است که با فرزندان تعامل بیشتری داشته باشند. ساعاتی از روز را به این شبکه های اجتماعی و گوشی اختصاص دهند و سپس سرگرمی های فیزیکی و فکری دیگری را انجام دهند.
از ابزارها و برنامه های کنترلی استفاده کنند تا مانع از ورود فرزندان به سایت های پورن و یا سایت های خشونت آمیز شوید. برنامه های مانند Net Nanny، My Mobile Watchdog، MamaBear و … که متناسب با دستگاههای اندروید و iOS طراحی شده است. این برنامه قابلیت های بسیار زیادی دارند در برخی از آنها یک مرورگر و محدودیت در دسترسی به سایتهای نامناسب قرار داده شده است. برخی از آنها خرید برنامه را محدود، زمان استفاده از دستگاه را تعیین می کنند و حتی تماسها، پیامکها و استفاده از اینترنت را تحت کنترل قرار می دهد.
شما از این طریق می توانید ساعت دسترسی به اینترنت و گوشی را محدود کنید و یک برنامه زمانبندی شده برای آن در نظر بگیرید، البته بهتر است این کار را با توافق فرزندتان انجام دهید تا پذیرش آن برای کودک راحت تر باشد.
– بازی های جدید مانند پازل و یا کتاب خواندن را به فرزندانتان آموزش دهید.
– با فرزندانتان در مورد رسانه های اجتماعی حرف بزنید تا آنها را با مزایای و معایب آن بیشتر آشنا کنید. اما سعی کنید از لحن دستوری و یا نصیحت استفاده نکنید. به آنها اجازه دهید ساعاتی را در این شبکه های مجازی سپری کنند تا با محیط و امکانات آن بیشتر آشنا شوند زیرا منع کامل آنها، فرزندان را حریص تر کرده و عواقب بدتری را به دنبال دارد.
– به آنها بیاموزید که در این شبکه ها، اطلاعات شخصی خود، مانند اطلاعات کارت بانکی، رمز و پسورد های مختص خود، عکس های نامناسب و یا هر مسئله خصوصی دیگر را به اشتراک نگذارند، در صورتی که فردی برای آنها ایجاد مزاحمت کرد فورا به شما اطلاع بدهند. با افرادی که در این شبکه ها آشنا می شود بدون اطلاع شما قرار حضوری نگذارند. برنامه های ناشناس که امکان ویروسی بودن و یا خطرات این چنینی دارد را دانلود نکنند.